Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie miodowe, wilgotne, delikatne, miękkie.
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 83
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 83
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7982
Składniki
Do dużej miski przekładamy masło, miód, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jogurt, 1 całe jajko oraz żółto ( białko zostawiamy na później do ubicia ). Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Białka jedno oddzielone od żółtka, które dodaliśmy do ciasta i jedno przygotowane wcześniej ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy delikatnie do wcześniej przygotowanej masy na ciasto. Foremkę ( keksówka ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Na wierzch wysypujemy płatki migdałowe. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 -55 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto, polewamy wierzch dwoma łyżkami miodu i lekko posypujemy solą, wstawiamy do piekarnika na 5 min. w temp. 160 C. Po tym czasie polewamy ponownie 2 łyżkami miodu i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego.