Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną, udekorowane masą kajmakową i posypane orzechami. Słodko i pysznie:)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3823
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 279
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3823
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 279
Składniki
Przygotowujemy biszkopty:mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z sodą. Masło roztapiamy na małym ogniu razem z miodem i cukrem /możemy dodać cukier waniliowy/. Gdy składniki się roztopią i połączą odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy aż powstanie jednolite ciasto, z którego da się uformować kule. Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godz. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy i przekładamy na dwie blaszki /u mnie miały wymiary 30 x 25/. Pieczemy ok. 15 min w temp 200 stopni C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy krem:żelatynę zalewamy 50 ml. zimnej wody i odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy by żelatyna ostygła ale pozostała płynna. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Odrobinę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny, mieszamy i dodajemy do pozostałej ubitej kremówki. Całość miksujemy do połączenia składników. Wystygnięte placki miodowe przekładamy kremem śmietanowym. Wierzch smarujemy masą kajmakową o smaku toffi i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia.