Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe ze śmietaną i masą kajmakową

Ciasto miodowe ze śmietaną i masą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 191

Ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną, udekorowane masą kajmakową i posypane orzechami. Słodko i pysznie:)

Składniki

  • biszkopty:
  • mąka pszenna 0,5 kg
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • miód 15 dag
  • masło 12,5 dag
  • jajka 2 szt
  • soda 1 łyżeczka
  • krem:
  • śmietana kremówka 500 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • dodatkowo:
  • masa kajmakowa ok.50 dag
  • orzechy włoskie 10 dag
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto miodowe ze śmietaną i masą kajmakową

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopty:mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z sodą. Masło roztapiamy na małym ogniu razem z miodem i cukrem /możemy dodać cukier waniliowy/. Gdy składniki się roztopią i połączą odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy aż powstanie jednolite ciasto, z którego da się uformować kule. Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godz.
    Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy i przekładamy na dwie blaszki /u mnie miały wymiary 30 x 25/. Pieczemy ok. 15 min w temp 200 stopni C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Przygotowujemy krem:żelatynę zalewamy 50 ml. zimnej wody i odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy by żelatyna ostygła ale pozostała płynna. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Odrobinę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny, mieszamy i dodajemy do pozostałej ubitej kremówki. Całość miksujemy do połączenia składników.
    Wystygnięte placki miodowe przekładamy kremem śmietanowym. Wierzch smarujemy masą kajmakową o smaku toffi i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń