Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 634 Ocena: 5429
Dodano: 14.05.2020
Odsłon: 2278
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowujemy biszkopty:mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z sodą. Masło roztapiamy na małym ogniu razem z miodem i cukrem /możemy dodać cukier waniliowy/. Gdy składniki się roztopią i połączą odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy aż powstanie jednolite ciasto, z którego da się uformować kule. Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godz.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy i przekładamy na dwie blaszki /u mnie miały wymiary 30 x 25/. Pieczemy ok. 15 min w temp 200 stopni C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy krem:żelatynę zalewamy 50 ml. zimnej wody i odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy by żelatyna ostygła ale pozostała płynna. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Odrobinę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny, mieszamy i dodajemy do pozostałej ubitej kremówki. Całość miksujemy do połączenia składników.
Wystygnięte placki miodowe przekładamy kremem śmietanowym. Wierzch smarujemy masą kajmakową o smaku toffi i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 14 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Ale tan smak musi być głęboki i bogaty! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz