Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną, udekorowane masą kajmakową i posypane orzechami. Słodko i pysznie:)
Każda masa, którą wcześniej przekładałam wafle, nie odpowiadała mi. Najgorsza...
Odsłon: 13312
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 123
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 12623
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1251
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 746
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 123
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 12623
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1251
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 746
Składniki
Przygotowujemy biszkopty:mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z sodą. Masło roztapiamy na małym ogniu razem z miodem i cukrem /możemy dodać cukier waniliowy/. Gdy składniki się roztopią i połączą odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy aż powstanie jednolite ciasto, z którego da się uformować kule. Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce przez 1-2 godz. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy i przekładamy na dwie blaszki /u mnie miały wymiary 30 x 25/. Pieczemy ok. 15 min w temp 200 stopni C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy krem:żelatynę zalewamy 50 ml. zimnej wody i odstawiamy na 10 min do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy by żelatyna ostygła ale pozostała płynna. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Odrobinę ubitej śmietany dodajemy do żelatyny, mieszamy i dodajemy do pozostałej ubitej kremówki. Całość miksujemy do połączenia składników. Wystygnięte placki miodowe przekładamy kremem śmietanowym. Wierzch smarujemy masą kajmakową o smaku toffi i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia.
Przepisy Desery
Desery
Różana pascha z bakaliami
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Różana pascha z bakaliami
Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocn...
Odsłon: 45
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 93