Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowo-śmietankowe

Ciasto miodowo-śmietankowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 5144

Dodano:

Odsłon: 6292

To ciasto to po prostu HIT! Nie okłamię Was mówiąc, że jest to moje ulubione ciasto! Jest dość słodkie, ale krem śmietankowy, który nie zawiera cukru, idealnie balansuje smaki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 150 g miodu
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • Krem śmietankowy:
  • 2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie śmietanfixu (opcjonalnie, bo nie jest konieczne)
  • Polewa karmelowa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g)
  • Dodatkowo: Płatki migdałowe do dekoracji około 100 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto miodowo-śmietankowe

Przygotowanie

  1. Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy według instrukcji.

  2. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, cukier wanilinowy, miód, jajka, sodę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 29×24 cm) i przekładamy do nich ciasto (można je rozwałkować lub po prostu wykleić nimi blaszki). Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Śmietanę zaczynamy ubijać dopiero kiedy ciasta się wystudzą. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubijamy śmietanę na puszysty krem, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfix i przestudzoną żelatynę.

    Przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Górę smarujemy karmelem i posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń