Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto mrowisko to deser bardzo popularny w krajach byłego bloku komunistycznego. Dzisiaj może być podane z dodatkiem gotowego kajmaku – kiedyś trzeba było go zrobić samemu. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo słodkie, o ciekawej konsystencji. Ciasto znane jest także jako Muraveinik i był dawniej obowiązkową pozycją na każdych dziecięcych urodzinach.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14708
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4536
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43802
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 569
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14708
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4536
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43802
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 569
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj miękkie masło i wmieszaj je w proszek widelcem. Następnie dodaj śmietanę i dobrze wyrób do połączenia składników.
W osobnej miseczce wymieszaj ocet z sodą. Dodaj do ciasta i mieszaj do całkowitego połączenia. Wstaw masę na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto uformuj w długie paski, używając maszynki do mielenia mięsa lub robienia spaghetti. Możesz też użyć rękawa cukierniczego, ale będzie to bardzo długotrwałe.
Paseczki ciasta rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Upiecz je w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 10 minut.
Po wyjęciu pasków z piekarnika, przykryj je lnianą ściereczką i roztłucz w dość duże okruchy za pomocą tłuczka do mięsa lub rączki dużego noża.
Przygotuj krem. Utrzyj miękkie masło na puch. Dodawaj po łyżce kajmaku. Na koniec dodaj pokruszone ciasto i wszystko dokładnie wymieszaj.
Uformuj na talerzu lub paterze kopiec. Jeśli masa jest zbyt rzadka, włóż ją na 10 minut do lodówki.
Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią wierzch ciasta. Ciasto mrowisko podawaj po schłodzeniu w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
Smak ciasta możesz urozmaicić, dodając do masy posiekane, suszone owoce, orzechy lub kandyzowane skórki cytrusów.