Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie! Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto znane pod nazwą „murzynek”. Gdy byłam mała, było to chyba ciasto, które najczęściej pojawiało się na naszym stole. Przepis zaś pochodzi od przyjaciółki mojej mamy, p. Janki, która pysznie gotowała.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35690
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6006
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35690
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6006
        
        
                Składniki
Do rondelka wrzucam miękkie, pokrojone w kostkę masło. Dodaję cukier, kakao i wodę. Na malutkim gazie, cały czas mieszając, doprowadzam masę do wrzenia i gotuję około 7 minut. Następnie odlewam pół szklanki masy, poleję nią na samym końcu gotowe ciasto.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i mieszam rózgą. Wlewam zawartość rondelka. Mieszam i dodaję 3 żółtka i wino. Ponownie mieszam i dorzucam bakalie.
W drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję pianę do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do foremki, którą wcześniej wysmarowałam masłem i wysypałam bułeczką tartą. Wyrównuję wierzch i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 30 – 40 minut. Przed wyjęciem robię test suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i polewam podgrzaną masą, którą wcześniej odlałam z rondelka. Smacznego!!!