Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 21318

Dodano:

Odsłon: 8833

Witajcie! Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto znane pod nazwą „murzynek”. Gdy byłam mała, było to chyba ciasto, które najczęściej pojawiało się na naszym stole. Przepis zaś pochodzi od przyjaciółki mojej mamy, p. Janki, która pysznie gotowała.

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 200g bakalii
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki czerwonego wina
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Murzynek

Przygotowanie

  1. Do rondelka wrzucam miękkie, pokrojone w kostkę masło. Dodaję cukier, kakao i wodę. Na malutkim gazie, cały czas mieszając, doprowadzam masę do wrzenia i gotuję około 7 minut. Następnie odlewam pół szklanki masy, poleję nią na samym końcu gotowe ciasto.

  2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i mieszam rózgą. Wlewam zawartość rondelka. Mieszam i dodaję 3 żółtka i wino. Ponownie mieszam i dorzucam bakalie.

  3. W drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję pianę do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do foremki, którą wcześniej wysmarowałam masłem i wysypałam bułeczką tartą. Wyrównuję wierzch i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 30 – 40 minut. Przed wyjęciem robię test suchego patyczka.

  4. Ciasto studzę na kratce i polewam podgrzaną masą, którą wcześniej odlałam z rondelka.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 16 lutego 2015 Śliczny i bardzo smakowity Murzynek :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

moniia 16 lutego 2015 Uwielbiam to ciasto:)apetyczne pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń