Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świątecznie pierniczki, którymi będzie się zajadała cała wasza rodzina. Zawsze rozchodzą się w ekspresowym tempie. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Pierniczki wykonane według tego przepisu nadają się do jedzenia tuż po upieczeniu. Można je jednak przygotować z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby przed samymi świętami skupić się na innych bożonarodzeniowych potrawach i smakołykach.
foremki do wycinania pierniczków
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15055
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2129
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8848
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15055
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2129
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8848
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie.
Miód podgrzewamy w mikrofali, ciepły przelewamy do mąki. Składniki mieszamy ze sobą łyżką.
Mleko i masło również podgrzewamy w mikrofali. Ciepłe dodajemy do mąki z miodem. Składniki ponownie mieszamy. Następnie do ciasta wbijamy jajka, dodajemy: cukier, sodę, przyprawy i kakao. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy kształty przy użyciu foremek.
Pierniczki pieczemy partiami w piekarniku rozgrzanym do 180 przez około 10 minut każda.
Upieczone i przestudzone pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.