Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nowy Rok niesie w sobie chęć otwarcia na innowacje i spróbowania czegoś nowego. Dlatego zachęcamy do skosztowania wspaniałego ciasta noworocznego z pyszną nutą bananów i kokosa. Sukces gwarantowany!
Forma do pieczenia 22x22 cm
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. Sparz cytrynę i wyszoruj z zewnątrz, a następnie otrzyj skórkę (bez białych części, które są gorzkie). Utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką masę, po czym dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Gdy masa będzie jednorodna, zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mąkę. Na koniec dorzuć cytrynową skórkę. Ciasto powinno wyjść dość gęste. Wyłóż ciasto do formy (22x22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadź.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Obierz banany i rozgnieć widelcem, następnie połącz z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie wymieszaj. Następnie wylej na ciasto.
Do garnka wrzuć wiórki, zalej mlekiem kokosowym i podgrzewaj około 15 minut (mieszając), aż wiórki wchłoną płyn. Powstałą masę wyłóż na bananowo-czekoladową warstwę.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 20-25 minut, aż góra ciasta zacznie się rumienić. Po upieczeniu wystudź ciasto i schładzaj w lodówce.