Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż zapach prażonych orzechów laskowych unoszący się z piekarnika. Absolutnie genialny :)
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 6275
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 158
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 87
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 6275
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 158
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 87
Składniki
(Użyłam okrągłej formy o średnicy 20 cm) (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) Ciasto: Orzechy laskowe wysypujemy na blachę i prażymy w temperaturze 190 st. C przez ok. 6-8 minut. Musimy ich na bieżąco pilnować, ponieważ przypalone będą gorzkie. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy skórki zaczną pękać. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło. Studzimy. Dokładnie czyścimy pomarańczę szczoteczką pod bieżącą wodą. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wystudzone orzechy zawijamy w ściereczkę i intensywnie pocieramy, żeby pozbyć się skórki. Oczyszczone orzechy miksujemy (partiami) lub mielimy. Odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W dużej misce łączymy roztopione masło z jajkami, żółtkiem i cukrem. Mieszamy do połączenia. Dodajemy mleko, sok i skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy rozdrobnione orzechy. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 45 minut (bez termoobiegu). Odstawiamy do ostygnięcia.
Lukier: Do miseczki wsypujemy cukier i wlewamy 2 łyżki wody. Trzecią łyżką wody "regulujemy" konsystencję. Ciasto polewamy lukrem dopiero gdy całkowicie wystygnie.