Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto orzechowo-imbirowe z gruszkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9100
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
ok. 85 minut
Gruszki cieniutko obrać, przekroić wzdłuż na pół i wykroić gniazda nasienne. Owoce włożyć do garnka. Zalać 400 ml wody. Dodać 26 dag cukru. Gotować 5-10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Imbir obrać, zetrzeć bardzo drobno na tarce i dołożyć do ciasta. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
Okrągłą formę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Gruszki wyjąć z zalewy, osuszyć, ułożyć na wierzchu ciasta, lekko je wciskając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°.
Piec 60 minut. Ciasto przestudzić w formie. Potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
By ciasto ucierane było bardziej wilgotne, pod koniec ucierania dodaj do składników 2 łyżki octu. Jeśli na cieś cie zamierzasz położyć owo ce, uprzednio posyp wierzch... zagęszczaczem do bitej śmie tany (np. śmietan-fix). Dzięki temu placek nie rozmięknie.Źródło: Życie na gorąco