Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowo-kokosowe

Ciasto orzechowo-kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 742 Ocena: 14342

Dodano:

Odsłon: 1126

Też ciasto pomiędzy kruchym a ucieranym, tym razem z dodatkiem orzechów i kokosu. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • mąka pszenna 450 g
  • cukier drobny 110 g
  • masło 250 g
  • 1 jajko
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy 25 g
  • wiórki kokosowe 25 g
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • kilka łyżek powideł
  • wiórki kokosowe do posypania
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto orzechowo-kokosowe

Przygotowanie

  1. Orzechy i wiórki kokosowe oddzielnie mielimy.
    Wszystkie składniki oprócz kakao, orzechów i kokosu wyrabiamy w robocie kuchennym lub zagniatamy ręcznie.
    Gotową masę, jest dość kleista, dzielimy na 2 równe części.
    Do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej orzechy i kakao.
    Pierwszą jasną część podsypujemy mąką, wałkujemy i wykładamy na spód blaszki 26 X 18 cm.
    W cieście robimy małe dołeczki i nakładamy cienką warstwę powideł, tak żeby wypełnić otworki.
    Drugą część wałkujemy podsypując mąką i nakładamy na jasne ciasto.
    Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Pieczemy w 180 C około 30-35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 marca 2018 Ty to wiesz, jak uszczęśliwić człowieka :)
Po takim ciachu, to zadowolenie i uśmiech na cały dzień, pycha :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń