Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowo-pomarańczowe

Ciasto orzechowo-pomarańczowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 9645

Naszpikowane orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową i czekoladą. Wilgotne i chrupiące jednocześnie.

Składniki

  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 pomarańcze
  • 200ml oleju np. rzepakowego
  • 200g cukru
  • 5 jajek (M)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po dużej szczypcie mielonych goździków i kardamonu
  • 100g kandyzowanego imbiru (pokrojonego w kostkę)
  • po 100g pokrojonych orzechów laskowych i włoskich
  • 100g pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 125g cukru żelującego (3:1)
  • 800g gęstej śmietany 24%
  • 75g cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Prostokątną blachę wyłozyć papierem do pieczenia.

  2. Skórkę kandyzowaną posiekać lub rozdrobnić blenderem. Pomarańcze umyć, osuszyć, z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę. Wycisnąc sok. Sok i skórkę wymieszać ze skórką kandyzowaną.

  3. Olej zmiksować z cukrem i jajkami, dodać cynamon, goździki i kardamon. Następnie dodać imbir, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową. Potem dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika.

  4. W międzyczasie zagotować w garnku sok pomarańczowy z cukrem żelującym, gotować 4 minuty cały czas mieszając. Galaretkę ostudzić. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i połową galaretki, wyłożyć na upieczone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 5-10 minut. Pozostałą galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć na ciasto tworząc kratkę. Zostawić do zastygnięcia.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń