Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi, krem budyniowy, polewa kakaowa, alkohol. Oto pyszne ciasto Pijak.
Forma 30 cm x 25 cm
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 614
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 838
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 367
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 614
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 838
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 367
Składniki
CIASTO Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, a potem cukier waniliowy. Mak wymieszać z wiórkami kokosowymi. Dodać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie łopatką. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 25 -30 min. w temp. 180ºC. KREM BUDYNIOWY 500 ml mleka wlać do garnka, dodać pół szklanki cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Zagotować. Do reszty mleka, czyli 250 ml, dodać budyń śmietankowy, 4 żółtka, 1 łyżkę mąki pszennej, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać (najlepiej zmiksować). Dodać do gotującego mleka i kilka minut gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń nakryć folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu i odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie zimny, utrzeć miękkie masło, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać budyń. Ciasto makowo-kokosowe nasączyć alkoholem. Na cieście rozsmarować krem budyniowy. Herbatniki maczać w wódce i ułożyć na masie. POLEWA KAKAOWA W rondelku umieścić masło, cukier puder i mleko. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika. Nie dopuścić do zagotowania! Mieszać i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą i polewa zacznie lekko gęstnieć. Gęstniejącą polewę wylać na herbatniki. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.