Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pijana śliwka

Ciasto pijana śliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 2788

kakaowy biszkopt z kremem i suszonymi śliwkami

Składniki

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • krem:
  • kostka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l mleka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g suszonych śliwek
  • szklanka wódki
  • polewa:
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki zalewamy alkoholem i zostawiamy na 5-6 godzin.

  2. !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!
    Biszkopt:
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru.
    W osobnej misce przesiewamy mąki, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Sypkie składniki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia( dno i boki blaszki smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 30 minut. By biszkopt był równy po wyjęciu z piekarnika blachę dwukrotnie rzucamy na szafkę z około 40 cm.
    Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Krem:
    Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i zagotowujemy.
    Do miseczki wlewamy 150 ml mleka, dodajemy mąki i mieszamy.
    Gdy mleko się zagotuje wlewamy mleko z mąką i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki. Budyń zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po łyżce budyniu.

  4. Śliwki odsączamy z alkoholu.
    Biszkopt nasączamy wódką z śliwek i nakładamy krem. W krem wciskamy śliwki ( połówki).

  5. Polewa:
    W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej cukier puder, kakao oraz 2 łyżki wody. Zagotowujemy do zgęstnienia.
    Polewę lekko studzimy i polewamy ciasto.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 stycznia 2018 Aga, dziś to z tymi ciachami nieźle dałaś czadu ;)
Super pyszności i nawet nie zabieram się za komentowanie wszystkich, bo siły nie starczy xD
Pychotki, ale Ty chyba, o tym wiesz :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń