Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-06-2021
Ciasto pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast. Połaczenie jabłek, truskawek i rabarbaru jest poprostu rewelacyjne.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Mąkę, masło, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, truskawki oraz rabarbar kroimy na mniejsye kawałki. Do owoców dodajemy galaretkę ( proszek) i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. 2/3 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę wielkości 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce, na owocę ubite białka . Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.40min. Ciasto studzimy najlepiej przy otwartych drzwiach piekarnika by piana nie opadła.