Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto pod chmurką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Masło utrzeć z 20 dag cukru i szczyptą soli. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Obie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Szybko wymieszać mikserem.
Blachę 32 x 39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut. Wystudzić.
Odłożyć jedno jabłko, pozostałe obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki. W garnku zagotować 200 ml jabłkowego soku. Dodać 5 dag cukru i pokrojone jabłka. Gotować 3 minuty. Pozostały sok jabłkowy wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać do gotujących się jabłek. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze minutę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście.
Śmietanę ubić z resztą cukru. Wymieszać z likierem. Krem śmietanowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Czekoladę zetrzeć na grube wiórki. Odłożone jabłko pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto udekorować startą czekoladą i cząstkami jabłka.Źródło: Życie na gorąco