Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ na nowo odkrywamy dobroczynne właściwości pokrzywy, postanowiłam wykorzystać je również w słodkościach :) Polecam :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1801
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 367
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1801
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 367
Składniki
Pokrzywę myję i blenduję. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodaję dżem i zblendowaną pokrzywę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam w osobnej misce. Dodaję stopniowo do ciasta na przemian z mlekiem. Następnie dodaję olej i całość miksuję. Białka ubijam i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę (40 x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję tłuszczem) i wylewam ciasto. Piekę 45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczam w 350 ml wody. Galaretkę porzeczkową w 450 ml wody. Kiedy ciasto wystygnie, ścinam górę tak, żeby uzyskać płaską powierzchnię. Ciasto nasączam wodą z cytryną. Śmietankę ubijam i dodaję do niej wystygniętą i lekko tężejącą już galaretkę przezroczystą. Mieszam. Na ciasto wylewam śmietankę wymieszaną z galaretką. Wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie. Następnie na śmietankę wylewam wystygniętą i lekko tężejącą już galaretkę porzeczkową. Całość wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Po 2 godzinach ciasto jest gotowe. Smacznego :)