Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pokrzywowe ze śmietaną i galaretką

Ciasto pokrzywowe ze śmietaną i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 460

Ponieważ na nowo odkrywamy dobroczynne właściwości pokrzywy, postanowiłam wykorzystać je również w słodkościach :) Polecam :)

Składniki

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka pokrzywy (około 2 garście, ale nie odważyłam się mierzyć w ten sposób :) )
  • 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • ½ szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki (lub inna kwaśna)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrzywę myję i blenduję. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodaję dżem i zblendowaną pokrzywę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam w osobnej misce. Dodaję stopniowo do ciasta na przemian z mlekiem. Następnie dodaję olej i całość miksuję.
    Białka ubijam i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie łopatką.
    Blaszkę (40 x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję tłuszczem) i wylewam ciasto. Piekę 45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

  2. Galaretkę przezroczystą rozpuszczam w 350 ml wody. Galaretkę porzeczkową w 450 ml wody.
    Kiedy ciasto wystygnie, ścinam górę tak, żeby uzyskać płaską powierzchnię. Ciasto nasączam wodą z cytryną. Śmietankę ubijam i dodaję do niej wystygniętą i lekko tężejącą już galaretkę przezroczystą. Mieszam. Na ciasto wylewam śmietankę wymieszaną z galaretką. Wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie.
    Następnie na śmietankę wylewam wystygniętą i lekko tężejącą już galaretkę porzeczkową. Całość wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
    Po 2 godzinach ciasto jest gotowe.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń