Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prościutkie ciasto pomarańczowe wymaga minimalnego nakładu pracy, a smakiem może z powodzeniem konkurować nawet ze znacznie bardziej skomplikowanymi wypiekami. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut pracy, aby wyczarować doskonałe ciasto do kawy lub herbaty.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 31
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12967
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 202
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 31
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12967
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 202
Składniki
Przygotuj najpierw pomarańcze. Jedną z nich zalej wrzątkiem, osusz, a następnie zetrzyj drobno skórkę. Wystarczy spora garść do smaku. Teraz ze wszystkich owoców wyciśnij sok. Powinna być solidna szklanka świeżo wyciśniętego napoju.
Jajka wbij do wysokiego naczynia, wsyp do nich cukier. Ubij na puszystą i gładką masę, zajmie to kilka minut. Przelej do większej miski. Do masy jajecznej wlej olej oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj krótko. Przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodawaj partiami sok z pomarańczy i mąkę pszenną z proszkiem. Cały czas mieszaj. Na koniec dodaj odrobinę soli i wmieszaj świeżo startą skórkę z pomarańczy. Formę (np. taką jak do babki) wysmaruj tłuszczem. Przelej masę.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta, odczekaj aż ostygnie. Możesz teraz ją udekorować lukrem lub cukrem pudrem.