Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto pomarańczowe w śmietanowym kremie"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 251
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 251
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a następnie wszystkie obieramy i pozbywamy się białej błonki. Owoce kroimy w kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Kiedy płyn odparuje, miksujemy owoce na gładki mus i odstawiamy do ostygnięcia.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pomarańczowy mus, delikatnie mieszamy. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, migdałami, połową startej skórki, gałką i goździkami, mieszamy.
Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, wygładzamy. Pieczemy 45–55 minut w 180oC.
Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem pudrem i likierem na gładką masę. Kremem smarujemy całe ostudzone ciasto.
Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 44 gŹródło: Rewia