Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto popapraniec to wieloskładnikowy deser, który możesz przygotować dokładnie tak, jak wskazuje nazwa – dość niedbale. Jest to oczywiście kontrolowana nonszalancja. Możesz wyłożyć na dno blaszki kleksy z ciasta tak, by spód był w jednym miejscu makowy, a w innym kokosowy. Możesz też zrobić trzy rodzaje ciasta – makowe i kokosowe i np. kakaowe. Przestrzegaj jednak proporcji składników, by osiągnąć pożądaną konsystencję i wyśmienity smak tego niecodziennego specjału.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijana dodaj cukier. Gdy masa stanie się gładka i lśniąca, dodaj do niej żółtka i wymieszaj szpatułką. Następnie dodaj olej i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszaj wszystkie składniki szpatułką lub na niskich obrotach miksera (do połączenia w jednolitą masę).
Podziel masę na dwie części. Do jednej wsyp mak, do drugiej – wiórki kokosowe. Wymieszaj krótko każdą część z osobna.
Blaszkę o wymiarach około 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej oba ciasta do formy. Nie staraj się robić tego tak ostrożnie, by się nie połączyły. Możesz wręcz zamieszać je trochę patyczkiem do szaszłyków. Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piecz przez około pół godziny.
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w niedużą kostkę i skrop sokiem z cytryny. 2/3 jabłek podsmaż na dużej patelni z grubym dnem (co jakiś czas mieszając) – aż zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj resztę jabłek, cukier i cynamon. Smaż, dopóki dołożona porcja jabłek lekko nie zmięknie, ale na tyle krótko, by się nie rozpadły. Po zdjęciu jabłek z palnika i lekkim przestudzeniu, wymieszaj je dokładnie z łyżką żelatyny rozrobionej w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy jabłka przestygną, wyłóż je na ciasto i wstaw do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki. Gdy przestygnie, rozprowadź ją na masie jabłkowej. Wstaw ciasto popapraniec z powrotem do lodówki, najlepiej na noc.