Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Popapraniec swoją ciekawą nazwę zawdzięcza warstwom kremu i ciasta, które łączą się ze sobą, tworząc ciekawą mozaikę. To wyjątkowo ciekawe połączenie ciasta makowego i prostego kremu budyniowego.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5968
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1027
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 452
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5968
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1027
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 452
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier (biały i waniliowy razem). Masa pod koniec powinna być sztywna i błyszcząca. Żółtka roztrzep delikatnie i wlej cienkim strumieniem do białek. Krótko zmiksuj. Teraz przesiej mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj do masy. Na koniec w taki sam sposób dodaj mak mielony.
Ciasto przelej do formy, a następnie umieść je w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Ugotuj budyń śmietankowy zgodnie z zaleceniami producenta, stosując tylko mniejszą ilość mleka. Odstaw do wystudzenia. Po tym czasie ubij masło w taki sposób, aby powstała puszysta i jasna masa. Dodawaj po łyżce budyniu śmietankowego, dalej miksując.
Ciasto podziel na trzy części i na każdej z nich rozsmaruj masę budyniową. Ciasto możesz udekorować orzechami albo makiem.