Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto potrójnie czekoladowe-bez pieczenia

Ciasto potrójnie czekoladowe-bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7253

Dodano:

Odsłon: 2667

Składa się z trzech warstw,każda z nich to inna czekolada-gorzka,mleczna oraz biała :) Polecam,ciasto jest wspaniałe,łatwe i pięknie wygląda.

Składniki

  • *przepis na tortownice 21cm
  • WARSTWA 1
  • -1 czekolada gorzka 90-100g -250 ml mleka
  • -100 ml śmietanki 30% -1 łyżeczka kakao -łyżeczka cukru pudru
  • -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku
  • WARSTWA 2
  • -1 czekolada mleczna 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30%
  • -1 łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku
  • WARSTWA 3
  • -1 czekolada biała 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30%
  • -łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku
  • DODATKOWO
  • okrągłe biszkopty-około 20 sztuk
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto potrójnie czekoladowe-bez pieczenia

Przygotowanie

  1. * Polecam odłamać sobie z każdej czekolady po kostce (do dekoracji)

    Z każdą warstwą postępujmy tak samo,więc opiszę przygotowanie pierwszej-z gorzkiej czekolady.

    Do garnka dajemy połamaną czekoladę (najpierw gorzką) i kakao (w pozostałych warstwach kakao nie dodajemy)-patrz lista składników

    zalewamy mlekiem i wstawiamy na gaz,mieszamy co chwilę do rozpuszczenia czekolady.

    W 125 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy, gdy mleko zaczyna się gotować ściągamy z gazu i wlewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie mieszamy,studzimy.

    Gdy masa jest w temp pokojowej,ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dodajemy ją do masy (masa jest lejąca na tym etapie)

    Następie masę wstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała ,bo jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :)

  2. Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty.
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


    Tak postępujemy z pozostałymi warstwami czyli z czekoladą mleczną i białą.

    Przygotowanie ciasta trochę trwa,bo trzeba czekać aż poszczególne warstwy się zetną,ale warto :)

  3. Ciasto dekorujemy według własnego uznania
    JA do dekoracji wykorzystałam szablon i kakao,truskawki i starte kostki czekolad :)

  4. ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 stycznia 2018 Bake Off - Ale Ciacho xD
Super wygląda i popieram Ann, że to musi być szaleństwo smakowe :D

Poproszę mały kawałek do cappuccino ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 stycznia 2018 Oj tak...wygląda pięknie a każda warstwa to uczta dla kubków smakowych:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń