Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszne ciasto kakaowe z malinami i kremem
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18976
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2008
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 18976
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2008
Składniki
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z 2 białkami ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy resztę składników czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao,wodę oraz olej i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM Mleko wlewamy do garnka zostawiając około 3/4 szklanki, włączamy gaz. Odłożone mleko miksujemy z żółtkami, budyniami, cukrem,mąką i cukrem waniliowym, całość wylewmay na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. ***polecam przygotować go sobie dzień wcześniej wieczorem :) Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń. I krem gotowy.
WARSTWA MALINOWA Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody-studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i wstawiamy na chwilkę do lodówki by stała się lekko tężejąca.
SKŁADANIE CIASTA Na pierwszy spód ciasta wykładamy połowę kremu, odstawiamy do lodówki na 15 minut by trochę stwardniał. Na krem wykładamy tężejącą galaretkę, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na stężałą galaretkę wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim spodem. Ciasto wstawiamy do lodówki i robimy polewę.
POLEWA Składniki dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, do połączenia. Polewamy ciasto. Ciasto możemy posypać np ozdobnymi perełkami. Najlepiej by pozostało w lodówce na całą noc.
I gotowe :) Gorąco polecam i życzę udanych wypieków