Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto „Ptasie mleczko”"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
Składniki
Czas przygotowania: około 60 minut
Zetrzeć 10 dag czekolady. Jajka ubić z 17,5 dag cukru. Dosypać mąkę. Dodać śmietanę oraz startą czekoladę. Delikatnie wymieszać. Blachę (37x32 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Wystudzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Spęczniałą rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Twaróg utrzeć z mascarpone i 20 dag cukru. Dodać 75 ml soku z cytryny, zapach waniliowy i kawę. Połączyć z żelatyną.
Przekroić ciasto wzdłuż i przełożyć 1/2 kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki. Stopić pozostałą czekoladę. Obrać banany, pokroić w plasterki, skropić resztą soku cytrynowego.
Ciasto pokroić na porcje. Na każdej ułożyć po kilka plasterków bananów. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami czekoladowymi.Źródło: Życie na gorąco