Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Pychotka/Pani Walewska-najlepszy przepis, zawsze wychodzi

Ciasto Pychotka/Pani Walewska-najlepszy przepis, zawsze wychodzi

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7218

Dodano:

Odsłon: 2124

Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą. Spody są przełożone pysznym kremem budyniowym. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.

Składniki

  • ***przepis na małą blaszkę około 25x25 CIASTO -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pi
  • -3 łyżki cukru pudru -150g miękkiego masła lub margaryny -3 żółtka (białka odkładamy do bezy)
  • KREM -3 żółtka (białka odkładamy do bezy) -750ml mleka -1 łyżka mąki pszennej
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -200g masła lub margaryny
  • BEZA -6 białek -3/4 szkl cukru -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO -orzechy włoskie, dżem porzeczkowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Pychotka/Pani Walewska-najlepszy przepis, zawsze wychodzi

Przygotowanie

  1. BAZA KREMU

    Na początek polecam przygotować budyń czyli bazę kremu.

    Do garnka dajemy 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) 1 łyżkę mąki pszennej,2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, 1 cukier waniliowy,3/4 szkl cukru i wszystko mieszamy. Gotujemy mieszając-do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Najlepiej mieszać trzepaczką. Budyń studzimy.

  2. SPODY

    Do miski dajemy składniki na ciasto (białka odkładamy)
    Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części.


    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem.



    Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.


    Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały, więc też je wykorzystałam)




    Tak przygotowany spód pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.


    Tak samo przygotowujemy drugi spód.
    Upieczone spody studzimy.

  3. KREM

    Do miski dajemy 200g miękkiego masła, ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń
    I krem gotowy.


    Kremem przekładamy spody, dociskamy


    Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak by poleżało w niej całą noc.
    Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest zwarte, pięknie i bardzo elegancko wygląda.



Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń