Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą. Spody są przełożone pysznym kremem budyniowym. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.
BAZA KREMU
Na początek polecam przygotować budyń czyli bazę kremu.
Do garnka dajemy 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) 1 łyżkę mąki pszennej,2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, 1 cukier waniliowy,3/4 szkl cukru i wszystko mieszamy. Gotujemy mieszając-do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Najlepiej mieszać trzepaczką. Budyń studzimy.
SPODY
Do miski dajemy składniki na ciasto (białka odkładamy)
Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem.
Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały, więc też je wykorzystałam)
Tak przygotowany spód pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
Tak samo przygotowujemy drugi spód.
Upieczone spody studzimy.
KREM
Do miski dajemy 200g miękkiego masła, ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń
I krem gotowy.
Kremem przekładamy spody, dociskamy
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak by poleżało w niej całą noc.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest zwarte, pięknie i bardzo elegancko wygląda.
Przepyszne, wilgotne ciasto kakaowe. Niepotrzebne są miski, miksery.
Odsłon: 52362
Znakomity przepis na biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia. Ciasto jest p...
Odsłon: 30381
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 255
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 112
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 183
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 254
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś...
Odsłon: 207
Fit serniczek cytrynowy z mandarynkami. Ekspresowy deser, który przygotujesz...
Odsłon: 255
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 112
Pomysł na tą zapiekankę odgapiłam od siostry która bardzo często ją przygotow...
Odsłon: 183
Zapiekanka chłopska. Dziś mam dla Was pomysł na pyszną zapiekankę chłopską. R...
Odsłon: 254
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś...
Odsłon: 207
Składniki
BAZA KREMU Na początek polecam przygotować budyń czyli bazę kremu. Do garnka dajemy 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) 1 łyżkę mąki pszennej,2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, 1 cukier waniliowy,3/4 szkl cukru i wszystko mieszamy. Gotujemy mieszając-do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Najlepiej mieszać trzepaczką. Budyń studzimy.
SPODY Do miski dajemy składniki na ciasto (białka odkładamy) Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem. Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały, więc też je wykorzystałam) Tak przygotowany spód pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół. Tak samo przygotowujemy drugi spód. Upieczone spody studzimy.
KREM Do miski dajemy 200g miękkiego masła, ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń I krem gotowy. Kremem przekładamy spody, dociskamy Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak by poleżało w niej całą noc. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest zwarte, pięknie i bardzo elegancko wygląda.
Przepisy Desery
Desery
Tort Knoppers
Desery
Najlepsze ciasto na upały
Desery
Chrupiący tort malinowo-nugatowy
Desery
Brownie z czerwonej fasoli
Tort Knoppers
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka...
Odsłon: 78
Najlepsze ciasto na upały
Jeśli masz ochotę na pyszny deser, ale temperatury za oknem skutecznie zniech...
Odsłon: 275