Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą. Spody są przełożone pysznym kremem budyniowym. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3794
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 726
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3794
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 388
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 726
Składniki
BAZA KREMU Na początek polecam przygotować budyń czyli bazę kremu. Do garnka dajemy 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) 1 łyżkę mąki pszennej,2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, 1 cukier waniliowy,3/4 szkl cukru i wszystko mieszamy. Gotujemy mieszając-do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Najlepiej mieszać trzepaczką. Budyń studzimy.
SPODY Do miski dajemy składniki na ciasto (białka odkładamy) Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem. Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały, więc też je wykorzystałam) Tak przygotowany spód pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół. Tak samo przygotowujemy drugi spód. Upieczone spody studzimy.
KREM Do miski dajemy 200g miękkiego masła, ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń I krem gotowy. Kremem przekładamy spody, dociskamy Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak by poleżało w niej całą noc. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest zwarte, pięknie i bardzo elegancko wygląda.