Do góry

Desery Przepis na:

ciasto "Bananowa randka" (bez pieczenia)

ciasto Bananowa randka (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8541

Dodano:

Odsłon: 106648

Bardzo udane spotkanie banana z winogronem... :) Słodycz tego pierwszego przełamana kwaskowatością zielonych kuleczek.

Składniki

  • 15 - 20 sztuk herbatników typu petitki
  • masa bananowa I: 500 gramów gęstego jogurtu bananowego
  • 2 średnie banany, 2 galaretki cytrynowe, 200 ml gorącej wody
  • galaretka zielona: 2 galaretki agrestowe
  • masa bananowa II:
  • taka sama jak pierwsza
  • wierzch: 600 - 700 gramów zielonych winogron, 2 galaretki agrestowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jogurty wyjmujemy z lodówki około 1 godziny przed przystąpieniem do pracy, żeby nie były bardzo zimne.

    Spód blaszki 25x25 cm lub 25x30 cm wykładamy herbatnikami.

    Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy.
    Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

    Od razu zabieramy się za galaretkę. Obie agrestowe rozprowadzamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.

    Potem przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej.

    Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej winogrona (oczywiście wcześniej porządnie umyte i osuszone).
    Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na winogrona.

  2. UWAGA: Zalewanie winogron możemy przeprowadzić również w inny sposób (ja tak właśnie zrobiłam), najpierw zalałam owoce odrobiną całkiem płynnej galaretki, aby winogrona się "przykleiły", a potem dodałam tężejącą resztę, ale (!) w przypadku tej metody musimy mieć pewność, że foremka jest szczelna.

    Ciasto schładzamy w lodówce optymalnie przez kilkanaście godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (37)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

analityczka_89 30 kwietnia 2018 Zrobiłam wczoraj! Wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu! Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Jest takie delikatne i pyszne :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karmeloVe 04 maja 2015 Wygląda super i jest przepyszne,nie za słodkie,w sam raz na ciepłe dni!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 03 marca 2015 Ewciu ciacho wspaniałe i takie wiosenne :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 01 marca 2015 Ewuniu, mistrzostwo świata. Rewelacyjne połączenie smaków. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 lutego 2015 Ewo ,kogo krytykuję to krytykuje,ale Ciebie chwalę ,ciacho pierwsza klasa,ciacho zrobię za pare dni,piękne,eleganckie i luksusowe!
Ciacho na pewno pyszne!
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lzdanowicz1 27 lutego 2015 O ile sie orientuje to na swiezych owocach kiwi i winogronach zadna galaretka nie zastygnie wiec chyba trzeba je najpierw zblanszowac we wrzatku.Ciasto natomiast wyglada pysznie Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 27 lutego 2015 Bajka, kunszt najwyzszej klasy !!CUDO ! pozdrawiam Odpowiedzi: 2 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 27 lutego 2015 Mmmm...ale się rozmarzyłam:)cudne kolorki,pachnie wiosennym romansem;) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 lutego 2015 Na takie ciacho zawsze jestem łasa więc się wpraszam :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń