Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • ciasto "Barwy jesieni"
  • Ciasta
  • Przepis na

ciasto "Barwy jesieni"

27.11.2015 Odsłon: 53202
5.0 (49 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Ewaaa
Ewaaa

Karmel, orzechy i smaki czekoladowe to główne nuty przewodnie tego ciasta. Nie jest za słodkie, dodałam kwaskowaty dżem i poncz mocno cytrynowy do spodu bakaliowo - jabłkowego. Najlepsze na drugi dzień, przekonajcie się :)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Szarlotka z płatków owsianych bez mąki

Ciasta Szarlotka z płatków owsianych bez mąki

Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...

Odsłon: 27324

do 60 min 60 min
38
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta śniadaniowa z makreli, twarogu z suszonym pomidorem

Śniadania Pasta śniadaniowa z makreli, twarogu z suszonym pomidorem

Polecam. Szybkie, smaczne śniadanko.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 476

do 15 min 15 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 145

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 240

do 15 min 15 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1857

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 64

do 15 min 15 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Szarlotka z płatków owsianych bez mąki

Ciasta Szarlotka z płatków owsianych bez mąki

Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...

Odsłon: 27324

do 60 min 60 min
38
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta śniadaniowa z makreli, twarogu z suszonym pomidorem

Śniadania Pasta śniadaniowa z makreli, twarogu z suszonym pomidorem

Polecam. Szybkie, smaczne śniadanko.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 476

do 15 min 15 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 145

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 240

do 15 min 15 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1857

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Zupy

Ribollita- toskańska zupa

Zupy Ribollita- toskańska zupa

Włoski przepis a smaki bardzo podobne.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Przyprawy
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Kanapki
  • Chleby
  • Dla zdrowia

Odsłon: 64

do 15 min 15 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
ciasto "Barwy jesieni"
Autor:
Ewaaa
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • ciasto bakaliowo - jabłkowe: 4 średnie jabłka (wybierajmy twarde, kwaskowate odmiany)
  • 200 gramów bakalii ( u mnie rodzynki, orzechy włoskie i orzechy nerkowca)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka cukru z wanilią
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • .
  • biszkopt kakaowy: 4 jaja (M)
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • .
  • do posmarowania ciasta bakaliowego: około 3/4 słoiczka kwaskowatego dżemu (u mnie z czerwonego agrestu, może być też czarna porz
  • .
  • poncz do ciasta bakaliowego: 1/3 szklanki zimnej wody mineralnej + sok z połowy sparzonej cytryny + 2 kopiaste łyżeczki cukru
  • .
  • krem karmelowy: 200 gramów śmietany kremówki 30%
  • 1/3 puszki masy karmelowej (1/3 puszki 500 gramowej, z Gostynia)
  • 1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
  • .
  • dodatkowo: reszta masy karmelowej (2/3 puszki gostyńskiego)
  • .
  • polewa czekoladowa: 100 gramów masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
  • .
  • dodatkowo: ulubione bakalie do przystrojenia (u mnie wiórki kokosowe i siekane, podprażone na suchej patelni orzechy włoskie)
Sposób przygotowania:
1

Najpierw pieczemy ciasto bakaliowe i biszkopt. Ciasto bakaliowe. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy i odstawiamy na 20 minut, zebranego ewentualnie soku nie odlewamy. Komponujemy mieszankę bakaliową wg gustu, łącznie ma być wszystkiego 200 gramów. Orzechy kroimy średnio drobno. Bakalie wsypujemy do jabłek, mieszamy. Potem wbijamy 4 żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do jabłek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Foremkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy folią do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), ciasto ma być blado - złote z góry, a wsadzony patyczek - suchy. Ciasto schładzamy, papier odrywamy dopiero po całkowitym ostygnięciu (nie wyrzucamy go, będzie potem potrzebny), a potem ponczujemy wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania puszystej bezy (cukier ma się rozpuścić), dodajemy żółtka, krótko miksujemy, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy, na końcu dodajemy kakao i krótko miksujemy do połączenia składników. Tą samą blaszkę (25x35 cm) znów wyścielamy (nowym) papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Biszkopt studzimy i dopiero po całkowitym schłodzeniu odrywamy papier. Biszkopt przekrawamy na dwa równe i cienkie blaty (za pomocą długiego noża o ząbkowanym ostrzu, w tym przypadku odradzam metodę nitkową, gdyż biszkopt jest na to zbyt delikatny). Krem toffi. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy do temp. pokojowej (ma być wciąż płynna). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę karmelową, optymalnie w temp. pokojowej (jeśli jest gęsta po pobycie w lodówce koniecznie ogrzejmy ją wkładając puszkę do gorącej wody, ale masa ma mieć ostatecznie temp. pokojową (!). Karmel miksujemy ze śmietanką na najszybszych obrotach miksera (na początku będą grudki, które szybko się rozpuszczą). Jeśli ktoś lubi mocno słodkie masy może w tym momencie dodać cukier puder wg upodobań i wymieszać łyżką. Kiedy żelatyna osiągnie odpowiednią temperaturę dodajemy do niej łyżeczkę kremu toffi, mieszamy, następnie jednym ruchem wlewamy do całości masy i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników (nie za długo). Masa na początku będzie dość płynna, więc wstawiamy ją do lodówki i trzymamy dopóki nie będzie miała konsystencji kisielu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (na którym piekło się ciasto bakaliowe), wkładamy je do foremki (ostrożnie, nasączone może nam się rozrywać), smarujemy dość grubą warstwą dżemu. Kiedy krem toffi zgęstnieje wykładamy go na dżem i wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy pierwszym blatem biszkoptu kakaowego, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki. Kiedy krem stężeje wyciągamy ciasto i wierzchni blat smarujemy sowicie masą karmelową (w temp. pokojowej), wygładzamy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

2

Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej. Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Na koniec wierzch ciasta ozdabiamy ulubionymi bakaliami. Schładzamy w lodówce optymalnie kilkanaście godzin. Smacznego !

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki