Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym

Ciasto Fale Dunaju z bananami i kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7964

Dodano:

Odsłon: 420

Ciasto dwukolorowe, babkowe. Tu z bananami, ale można z różnymi owocami. Tradycyjne są z galaretką, ja tu posmarowałam pysznym kremem czekoladowym.

Składniki

  • CIASTO:
  • -375 g. masła -250 g. cukru -6 jajek -3 łyżki mleka -375 g. mąki
  • -75 g. mąki ziemniaczanej -3 łyżeczki proszek do piecz. -1 cukier waniliowy
  • -2 łyżki kakao -5 łyżek mleka
  • OWOCE: -7 bananów ok. 900 g.
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -1 gorzka czekolada -2 mleczne czekolady -1 l. śmietanki 30 %
  • -800 g. jogurtu greckiego -80 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
  • -30 g. żelatyny -ok.150 ml.wody
  • POSYPKA: -100 g. mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Fale Dunaju" z bananami i kremem czekoladowym

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać mleko i zmiksować na niskich obrotach miksera. Połowę ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.

  2. Do reszty ciasta, przesiać kakao, dodać mleko i zmiksować. Rozsmarować równomiernie na całym jasnym cieście.

  3. Banany obrać i pokroić na grubsze plastry. Poukładać i lekko powciskać w ciasto.

  4. Piec ok.40-45 min. w 175 *C.

  5. krem-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Ostudzić potem schłodzić w lodówce,z pół godziny. Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z pudrem, fixem i jogurtem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na zimne ciasto, starając się dokładnie wgnieść w zagłębienia z bananami.Górę wyrównać.

  6. posypka-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać ciasto. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń