Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Fale Dunaju" ze śliwkami i pianką

Ciasto Fale Dunaju ze śliwkami i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6987

Dodano:

Odsłon: 1695

Ciasto na kruchym dwukolorowym spodzie. Ciasto na górze z warstwą pianki, wyszło pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -300 g. masła -200 g. cukru -5 jajek -300 g. mąki
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszek do piecz.
  • -1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: -1 łyżka kakao -2 łyżki mleka
  • OWOCE:
  • -ok.35 połówek śliwek węgierek -do posypania cukier
  • PIANKA: -2 galaretki malinowe
  • -2 szklanki wody -500 ml.śmietanki 30 % -2 śmietan-fixy
  • ESY-FLORESY:
  • -70 g. polewy czerwonej w pastylkach
  • -3 łyżki śmietanki 30 % -50 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt i zmiksować. Połowę ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.

  2. Do reszty ciasta, przesiać kakao, dodać mleko i zmiksować. Rozsmarować równomiernie na całym jasnym cieście.

  3. owoce-Połówki śliwek poukładać w ciasto, lekko wciskając. W zależności jak kwaśne śliwki, posypać je po szczypcie cukru.

  4. Piec ok.45-50 min. w 175 *C.

  5. pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Zimną śmietankę ubić z fixami, potem z galaretką. Zaraz wylać i rozsmarować na zimnym placku. Schłodzić w lodówce.

  6. esy-Pastylki, wraz ze śmietanką i masłem, rozpuścić nad parą.Ostudzić do płynnego, przelać do rożka papierowego, lub buteleczki z dzióbkiem. Polać górę ciasta w esy-fliresy i ponownie schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń