Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym

Ciasto Leśny Mech z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7972

Dodano:

Odsłon: 2509

Bardzo znane ciasto a ja dopiero pierwszy raz odważyłam się go zrobić. Byłam sceptyczna do ciast z warzywami, ale niepotrzebnie. Szpinaku nie wyczuwa się. Ciasto prezentuje się bardzo ładnie i też tak smakuje. To jest moja wersja, trochę pracochłonna ale było warto.

Składniki

  • CIASTO: -6 jajek -300 g. cukru
  • -450 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -450 g. rozdrobnionego szpinaku(tu był mrożony) -210 g. oleju
  • KREM BUDYNIOWY: -900 ml. mleka -3 łyżki cukru
  • -2 budynie śmietankowe -1 galaretka cytrynowa -100 g. masła
  • OWOCE: -500 g. truskawek-świeżych
  • KREM GALARETKOWY:
  • -1 l. napoju Frugo zielonego -1 szklanka wody- 2 łyżki cukru-
  • -2 budynie śmietankowe -2 galaretki agrestowe
  • KREM JOGURTOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -800 g. jogurtu greckiego
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -25 g. żelatyny -ok. 125 ml. wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym

Przygotowanie

  1. ciasto- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dosypywanym cukrem.Dalej miksować, dodając po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem, jednocześnie mieszać. Dodać odmrożony i odciśnięty szpinak ale wymieszany z olejem. Ponownie wymieszać ale delikatnie i nie długo. Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Piec ok.35-40 min. w 175*C. Blaszkę obrócić na deskę, zdjęć papier i odstawić do wystygnięcia.Ponownie odwrócić.

  3. Górę ciasta tak z 1/3 wysokości odkroić.Widelcem zdrapać do przypieczonej skórki.

  4. Spód ciasta włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.

  5. krem budyniowy--Ugotować budyń na mleku, dodając cukier. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na ciasto w blaszce.Ostudzić do zastygnięcia.

  6. owoce-Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć w ręczniku kuchennym. Przekroić każdą na pół i poukładać na kremie budyniowym.

  7. krem galaretkowy-Suche budynie rozmieszać z wodą.Napój zagotować i ugotować budyń. Odstawić i do gorącego ,wmieszać galaretki do rozpuszczenia.Masę ostudzić,często mieszając. Wylać na truskawki i schłodzić do zestalenia.

  8. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić z pudrem, fixem i jogurtem. Miksować, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo.Wyłożyć na krem galaretkowy i rozsmarować.

  9. posypka- Rozsypać pokruszone ciasto i blaszkę ponownie włożyć do lodówki.Najlepiej kroić na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 maja Zjadłabym teraz od razu dwa kawałki, a mąż nie może oderwać oczu:)))
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń