Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "pastelowe"

Przepis dnia 2015-05-27
Ciasto pastelowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10167

Dodano:

Odsłon: 17643

smaczne, lekkie, delikatne ciasto. smakuje małym i dużym :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 3
  • cukier 3/4 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru) 1,5 szt.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Masa budyniowa:
  • budyń śmietankowy 2
  • mleko 2 szkl.
  • miękkie masło 20 dag
  • cukier puder (ok. 2 łyżek do smaku)
  • Pianka:
  • Śnieżka 2 szt.
  • mleko 1,5 szkl.
  • galaretka truskawkowa 1
  • dodatkowo:
  • gorzka czekolada kilka kostek
  • poncz do biszkoptu (woda + cukier)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, ciągle miksując. Kiedy piana będzie lśniąca dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal ucierając. Dodać przesiany budyń, mąkę i proszek, wymieszać krótko na najmniejszych obrotach miksera lub łopatką. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy (u mnie 22 x 27cm). Piec w temp. 170 stopni ok. 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika zrzucić blachę na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.

    Masa budyniowa: Budyń ugotować w mniejszej ilości osłodzonego (4 łyżki cukru) mleka. Wystudzić (musi być zimny żeby krem się nie zwarzył). Miękkie masło utrzeć chwilę, dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń, ucierać do połączenia składników (można dosłodzić cukrem pudrem).
    Biszkopt nasączyć ponczem (ok. 12/ szkl. słodkiej wody), wyłożyć krem budyniowy, wyrównać wstawic do lodówki.

    Pianka: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku, wystudzić do lekkiego stężenia. Ubić Śnieżkę, wlewać strumieniem lekko tężejącą galaretkę, ciągle ubijając (opcjonalnie dosłodzić cukrem pudrem). Piankę wyłożyć na masę budyniową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń