Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1095
Dodano: 08.03.2021
Odsłon: 4803
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Zagnieść ciasto: Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier, sól, żółtka i masło. Szybko zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotować masę jogurtową: Do miski wlać białka, dodać do nich szczyptę soli i ubić mikserem dodając do nich cukry.
Do ubitych białek dodać śmietanę i jogurt. Całość chwilę ubić mikserem.
Na koniec do masy dodać otarta skórkę z cytryny oraz make. Masę dobrze wymieszać do polaczenia składników.
Po godzinie ciasto wyjąc z lodówki. Jedna część rozwałkować i wyłożyć na dnie blachy o wymiarach 28 x 24 cm. Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto równo rozłożyć na blaszce i nakłuć widelcem. Ciasto można podpiec w piekarniku 15 minut.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę jogurtowa.
Druga część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch masy jogurtowej.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C około godziny. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce i zimne posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Pani_Domu 25 marcaZgłoś do usunięcia
Świetny taki styropian!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 11 marcaZgłoś do usunięcia
Ciężko ogarnąć te wszystkie przepisy na Smakerze, ale serniczek nie może ujść mojej uwadze. Pycha :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 08 marcaZgłoś do usunięcia
Bardzo fajny ten styropian :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz