Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Szachownica"

Ciasto Szachownica

Autor:

Przepisów i artykułów: 479 Ocena: 4421

Dodano:

Odsłon: 454

Ciasto pracochłonne ale smaczne. Warto je zrobić i podać swoim najbliższym. Polecam.

Składniki

  • Biszkopt I:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki gorącej wody
  • Biszkopt II:
  • Zrobić tak samo, tylko zamiast maku, wiórków i kakao dodać odrobinę zielonego barwnika
  • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 300 g masła
  • 2 dowolne wafelki orzechowe
  • 2 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki zrumienionych płatków migdałowych
  • 100 g roztopionej gorzkiej czekolady
5-6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Ciasto "Szachownica"

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i przesiane mąki zmieszane z proszkiem. Wlać wodę.
    Podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki.
    Wylewać na blachę o wymiarach 25/35 cm.
    Piec 30 minut w tem. 175 stopni.

    Biszkopt II:
    Upiec tak samo jak pierwszy tylko zamiast maku, wiórków i kakao dodać odrobinę zielonego barwnika.
    Po ostudzeniu w ciastach wyciąć małe krążki i pozamieniać je w ciastach.
    Oba skropić alkoholem.

  2. Na mleku ugotować budynie. Ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać alkohol i pokruszone wafelki.
    Odłożyć 4 łyżki masy do dekoracji ciasta a resztą masy przełożyć dwa blaty. Lekko docisnąć.
    Resztę masy rozsmarować na przełożonym cieście.
    Posypać wiórkami, zmielonymi orzechami i polać roztopioną czekoladą. Na końcu rozsypać na cieście zrumienione płatki migdałowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 26 października Ja wylewałam "kupkami" w kilku miejscach na blasze.W wolne przestrzenie - inne i tak aż do wyczerpania. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 26 października Witam, mam pytanie: I biszkopt - po wymieszaniu ciasta ( podzielonego na 3 części ) z mąką, kakao i wiórkami - jak wylewać na blachę - jak na zebrę czy tzw kupkami np. 2 łyżki jednego ciasta, 2 łyżki drugiego i 2 łyżki trzeciego ciasta, aż do wyczerpania? Proszę o informację - pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń