Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto " Truskawkowe Pole"

Przepis dnia 2020-06-28
Ciasto  Truskawkowe Pole

Autor:

Przepisów i artykułów: 268 Ocena: 1589

Dodano:

Odsłon: 2973

Truskawkowe Pole" jest ciastem pełnym kawałków owoców oraz słodkiej galaretki o tym samym smaku. Moim zdaniem ten wypiek to doskonały deser na przyjęcia. Połączenie ciasta biszkoptowego, truskawek i kremu śmietankowego to doskonały przepis na udane popołudnie. Jest to wypiek klasyczny i zarazem bardzo prosty. W moim domu zniknął w kilka minut. Okazał się wielkim sukcesem.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe
  • mąka pszenna Typ 500 250 g
  • cukier 100 g
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 3 szt.
  • galaretka truskawkowa
  • truskawki 500 g
  • 120 g galaretki truskawkowej
  • krem śmietanowy
  • śmietana 30 % 500 ml
  • cukier puder 100 g
  • śmietanfix 15 g
  • dekoracja
  • woda 500 ml
  • 120 g galaretki truskawkowej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto " Truskawkowe Pole"

Przygotowanie

  1. Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
    Galaretka truskawkowa: Truskawki podgrzewamy. Ciepłe miksujemy. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzewamy. Do gotujących się truskawek dodajemy galaretki. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretką przekładam ciasto.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Wierzch ciasta ozdabiam śmietaną. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
    Dekoracja: W 500 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki truskawkowe. Zostawiam do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na śmietanę. Chłodzę ponownie dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń