Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 520

Dodano:

Odsłon: 907

Przedstawiam ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką. Kruche, nie za słodkie, klasyczne ucierane ciasto. Pyszne, bardzo lubię połączenie rabarbaru z cynamonem, zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki

  • 200 g masła
  • 140 g drobnego cukru + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub pasty z ziaren wanilii
  • 300 g mąki pszennej + 5 - 7 łyżek
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Przygotowanie

  1. Utrzeć miękkie masło z drobnym cukrem i pastą z wanilii. Gdy masa będzie puszysta, nie przerywając mieszania, dodawać stopniowo po jajku. Następnie powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (u mnie średnica 24 cm). W misie miksera zostawić tylko 2 łyżki ciasta.

  2. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki i wyłożyć na ciasto. Do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę cynamonu oraz 5 - 7 łyżek mąki, wymieszać delikatnie ręką. W ten sposób powstanie cynamonowa kruszonka. Kruszonkę rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na rabarbar.

  3. Ciasto piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń