Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto rabarbarowo truskawkowe

Ciasto rabarbarowo truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 163

Dodano:

Odsłon: 572

Ciasto biszkoptowe do którego pasują wszystkie owoce. Jest mało słodkie i lekkie i trochę suche jak to ciasta biszkoptowe. Dlatego można do niego podawać np. budyń albo lody waniliowe. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia i zawsze się udaje. Wykorzystane są do niego truskawki i rabarbar..

Składniki

  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto rabarbarowo truskawkowe

Przygotowanie

  1. Białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować do połączenia. Przesiać mąkę z proszkiem do masy i wymieszać. Na koniec wlać przestudzone masło i wymieszać. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć lekko oprószone mąką truskawki i pokrojony w małe kawałki rabarbar, wciskając je lekko do środka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń