Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto “Smak zwycięstwa” jest bardzo prosty. Wystarczy upiec czekoladowy biszkopt i przełożyć go puszystą masą śmietankową. Później musimy tylko udekorować nasz wypiek, aby miał orzechowo - kajmakowy posmak. Sprawdź krok po kroku, jak zrobić “Smak zwycięstwa”. Do wykonania tego ciasta potrzebujesz tortownicy o średnicy 24 – 26 cm. Najlepiej, jeśli użyjesz bitej śmietany bez żadnych zagęstników. Możesz jednak dodać do śmietany dowolny fix lub trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie, aby deser był bardziej stabilny.
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1314
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 588
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 28
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1314
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 588
Szybki i zdrowy pomysł na lunch do zabrania do pracy. Z dodatkiem pieczonego...
Odsłon: 28
Składniki
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao. Miksuj do połączenia składników. Dodaj do masy pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją łyżką. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt na 15 minut.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta - schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy z nich nasącz delikatnie zaparzoną kawą lub czarną herbatą. Nasączone biszkopty przełóż kremem śmietanowym. Następnie włóż ciasto do lodówki.
Przygotuj polewę - w garnuszku podgrzej śmietankę, a gdy będzie ciepła, dodaj pokruszoną czekoladę. Całość mieszaj przez minutę na ogniu. Następnie zdejmij garnuszek z palnika i mieszaj do momentu połączenia składników.
Po lekkim przestudzeniu rozprowadź polewę na wierzchu wypieku.
Przygotuj krem kajmakowy do dekoracji ciasta. W dużej misce zmiksuj masę kajmakową z mascarpone. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Połącz ze sobą obie masy, aby utworzyły jednolity krem. Odstaw go do schłodzenia, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj nim ciasto.
Na koniec udekoruj ciasto “Smak zwycięstwa” pokruszonymi orzechami włoskimi według uznania.