Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na dużym, tłuściutkim kurczaku. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 646
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1395
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 646
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1395
Składniki
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek.
Wystudzone mięso, wątróbkę, warzywa (marchew, seler, pokrojoną cebulę) i ugotowanego ziemniaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia dwa -trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze. Cebulę możemy pokroić w kosteczkę i zrumienić na maśle.
Do tak przygotowanej masy dajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki. Na koniec dorzucamy żurawinę. Przekładamy gotową masę do foremki wysmarowanej obficie masłem i posypanej bułką tartą. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Polewamy 2-3 łyżkami rosołu i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pasztet pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.
Pasztet drobiowy z żurawiną gotowy!
Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu:
https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-rosol-drobiowy-na-niedziele,2017789,walek.html
Do pasztetu zużyłyśmy 2/3 ugotowanych udek kurczaka, pozostałe mięso wykorzystałyśmy do farszu na pierogi z mięsem.