Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 291 Ocena: 2078

Dodano:

Odsłon: 150

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem to świetna propozycja na niedzielne ciacho.

Składniki

  • Biszkopt;
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa śmietankowa;
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 paczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka żelatyny.
  • Dodatkowo;
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • ok. 200 g łuskanego słonecznika,
  • 200 g orzechów ziemnych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka masła.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

Przygotowanie

  1. Biszkopt;


    Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie łączymy z pianą. Blaszkę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół.

    Masa śnietankowa;

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, łączymy z masą. Masę wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy wierzchem ciasta.

    Wierzch biszkoptu smarujemy krówką.

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika i orzechy ziemne. Prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią. Wykładamy na wierzch ciasta.

    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń