Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śnieżynka, jest inspirowane popularnym, włoskim deserem świątecznym o nazwie pandoro. Jest czasochłonne, dlatego zabierz się za nie wyjątkowo wcześniej.
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu sernik jest bardzo puszysty i znika w oka...
Odsłon: 31853
Wersja sernika na kakaowym biszkopcie z pomarańczami i galaretką. Serniczek s...
Odsłon: 2541
Zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, pa...
Odsłon: 315
Smaczna sycąca i rozgrzewająca zupa połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki i zupa...
Odsłon: 755
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować...
Odsłon: 9672
Zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, pa...
Odsłon: 315
Smaczna sycąca i rozgrzewająca zupa połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki i zupa...
Odsłon: 755
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować...
Odsłon: 9672
Składniki
Przygotowanie rozpocznij od wymieszania drożdży z ciepłym mlekiem oraz 50 g mąki. Taki zaczyn odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu, wymieszaj w misce zaczyn z 300 g mąki oraz 40 g rozpuszczonego masła. Następnie dodaj cukier, wybrany alkohol, jajka, żółtka oraz wanilię. Wszystko wymieszaj ręcznie lub mikserem przez 10 minut. Przygotowane ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin, aż wyrośnie.
Po upływie 12 godzin, ponownie wymieszaj i zagniataj ciasto przez 10 minut. Wyłóż je na oprószonym mąką blacie i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Następnie ułóż na środku zimne, pokrojone na drobne kawałki masło, które pozostało. Zagnieć wolne brzegi do środka i energicznie wałkuj po każdym zagięciu. Po kilkukrotnym złożeniu, zawiń ciasto w folię aluminiową i włóż do lodówki na 15-20 minut. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i powtórz dwukrotnie proces składania i wałkowania ciasta, każdorazowo schładzając je.
Następnie uformuj kulę, wypychając środek do góry, a brzegi zawijając pod spód. Tak przygotowane ciasto włóż do wysmarowanej masłem i posypanej cukrem formy, najlepiej w formie gwiazdy. Przykryj ciasto ściereczką, by wyrosło do 3/4 wysokości foremki. Ciasto piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Przygotuj syrop cukrowy do kremu. W tym celu wsyp cukier do rondelka, dodaj wodę i nasiona z laski wanilii. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści i zagotuje. Do miski wrzuć żółtka i miksuj je 2 minuty, a następnie małymi porcjami dodawaj syrop. Dalej miksuj. Na koniec dodaj serek mascarpone i miksuj na małych obrotach, aż krem będzie jednorodny. Gotowy krem schłodź w lodówce.
Ciasto możesz podać w całości, oprószony cukrem pudrem. Możesz też stworzyć z niego efektowną choinkę, krojąc ciasto na plastry o grubości 1,5-2 cm i układać od najszerszego do najwęższego. Możesz je przełożyć kremem i owocami lub ozdobić wystające ramiona gwiazdy bombkami w kremu i owoców.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa
Desery
Placek biszkoptowy Łakomczuch
Desery
Ciasto kokosowe bez pieczenia
Desery
Sernik na mleku skondensowanym
Ciasto czekoladowe na bazie ciemnego piwa
Dzisiaj zapraszam na nietypowe, przepyszne ciasto czekoladowe na bazie ciemne...
Odsłon: 161
Placek biszkoptowy Łakomczuch
Ten placek biszkoptowy Łakomczuch to bardzo proste w wykonaniu ciasto, które...
Odsłon: 62890