Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy biszkopt, przekładany śmietankowo - waniliową masą z kawałkami czekolady. Całość udekorowana borówkami amerykańskimi - wspaniałe letnie ciasto.
Tortownica 24cm
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Składniki
Biszkopt: Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy. Krem Stracciatella: Czekoladę kroimy w dość drobną kostkę, wkładamy do lodówki. Śmietankę z mascarpone i cukrem ubijamy mikserem. Zaczynamy od wolnych obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Ubijamy, aż masa będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy i cienkim strumieniem dodajmy do masy, cały czas miksując. Dodanie żelatyny nie jest obowiązkowe, ale poprawia stabilność masy, szczególnie przy obecnych upałach. Na końcu do kremu dodajemy pokrojoną czekoladę. Dokładanie mieszamy. Na dolną połowę biszkoptu wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy górną częścią biszkoptu. Górę smarujemy pozostałym kremem i posypujemy borówkami (najlepiej lekko wcisnąć je w masę). Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.