Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto straciatella z wanilią i borówkami

Ciasto straciatella z wanilią i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1530

Dodano:

Odsłon: 206

Zwykle ciasto ucierane, a ma w sobie to coś. W środku znajdziecie borówki i kawałki czekolady. Dodatek prawdziwej wanilii, też robi swoje. Wszystko razem smakuje naprawdę dobrze. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić polewę czekoladową. To już według gustu.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • borówki (miałam opakowanie 125 g.)
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto straciatella z wanilią i borówkami

Przygotowanie

  1. Czekoladę pokroić ostrym nożem na drobne kawałki.
    Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem wydrążyć ziarenka że środka.
    Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku.
    Kiedy składniki się połączą dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia,
    oraz ziarenka wanilii. Ponownie utrzeć do połączenia składników.
    Wsypać posiekaną wcześniej czekoladę i wymieszać.

  2. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać borówki, lekko dociskając

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut.
    Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń