Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Ciasto Szyszkowy Król
  • Desery
  • Przepis na

Ciasto Szyszkowy Król

27.09.2024 Odsłon: 10570
5.0 (32 oceny)

Przepis dnia: 30-09-2024

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj pokażę Wam ciasto, do którego przymierzałem się już od jakiegoś czasu. Szyszkowy król, bo o nim mowa, to pyszny deser, który pięknie się prezentuje, ale są w nim pewne rzeczy, o których musimy sobie porozmawiać. Wilgotny biszkopt, który łączy w sobie smaki kakao i kawy, jest mięciutki i rozpływa się w ustach. Konfitura wiśniowa przyjemnie przełamuje słodycz całego ciasta, a waniliowa śmietanka spaja ze sobą wszystkie warstwy i dodaje przyjemnej kremowości. Gdyby tylko ta szyszka odrobinę chrupała…

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 538

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 96

do 60 min 60 min
1
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101275

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 767

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5798

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 911

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 538

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 96

do 60 min 60 min
1
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101275

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 767

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5798

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 911

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Ciasto Szyszkowy Król
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Biszkopt
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • opcjonalnie, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 100 g cukru
  • 50 g oleju rzepakowego
Warstwa śmietanowa
  • 6 g żelatyny
  • 80 ml wody
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 125 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Nasączenie
  • 100 ml wody
  • 100 ml likieru kawowego
  • 200 g kwaskowej konfitury - ja użyłem wiśniowej
Dekoracja
  • 200 g kajmaku
  • 40 g ryżu preparowanego lub, jeszcze lepiej, 200 g orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie ciasta rozpocznij od kakaowego biszkoptu. 80 g mąki tortowej, 25 g ciemnego kakao i 25 g skrobi ziemniaczanej przesiej przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Jeśli chcesz, dodaj też jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Krótko przemieszaj składniki suche przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

2

Do osobnej, dużej miski przelej 4 duże białka. Ubij je przy pomocy miksera, aż łopatki maszyny zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad. Ubijanie zacznij od najniższych obrotów i stopniowo zwiększaj je wraz ze wzrostem objętości piany. Dzięki temu struktura białek jest stabilniejsza i trudniej jest je przebić.

3

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zwiększ obroty miksera na średnio-wysokie i dodaj do białek 100 g drobnego białego cukru. Cukier dodawaj partiami, po około jednej łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj zawartość miski do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cukier łatwiej rozpuści się w białkach, które mają temperaturę pokojową, dlatego polecam je wyjąć z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem biszkoptu. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się lśniące i na tyle sztywne, że bez problemu można odwrócić miskę do góry dnem.

4

Po dodaniu całego cukru zmniejsz obroty na średnio-niskie i dodaj do białek 4 duże żółtka. Żółtka dodawaj po jednym naraz i za każdym razem krótko mieszam ze sobą zawartość miski, tylko do całkowitego połączenia się składników. Nie zajmie to dużo czasu, około 20 sekund na żółtko powinno wystarczyć.

5

Po dodaniu wszystkich żółtek dodaj do ciasta 50 g oleju rzepakowego. Olej wlej wąskim strumieniem, stale mieszając masę na średnio-niskich obrotach. Dodając olej w ten sposób, nie wybijesz z jajek zbyt wiele powietrza, dzięki czemu ciasto pozostanie puszyste i lekkie. Po wmieszaniu oleju możesz odłożyć mikser, na tym etapie nie będzie nam już potrzebny.

6

Do tak przygotowanych jajek dodaj składniki suche. Zrób to w dwóch partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem ostrożnie łącz ze sobą zawartość naczynia przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy suchy proszek przestanie być widoczny. Warto się do tego przyłożyć i zrobić to na tyle delikatnie, żeby nie wybić zbyt wiele powietrza z masy. Jest to szczególnie ważne, jeśli nie dodajesz do ciasta proszku do pieczenia, i polegasz tylko i wyłącznie na tym, jak dobrze ubite są białka.

7

Tak przygotowane ciasto ostrożnie przelej do formy o rozmiarach 18 x 28 cm i rozprowadź po całej powierzchni przy pomocy sylikonowej szpatułki. Dno formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche i czyste. Dzięki temu biszkopt przyklei się do nich w trakcie pieczenia i nie opadnie w trakcie studzenia.

8

Formę z ciastem biszkoptowym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 30 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i rzuć nią o blat z wysokości około 30 – 40 cm. Dzięki temu gwałtownie wybijesz powietrze z ciasta, co również pomoże mu nie opaść w trakcie studzenia. Tak przygotowany biszkopt odstaw na około godzinę lub dwie, do całkowitego wystudzenia.

9

Przygotuj prosty poncz do nasączenia ciasta. Do średniego dzbanka wlej 100 ml chłodnej, przegotowanej wody i taką samą ilość likieru kawowego. Poncz krótko wymieszaj, a następnie odstaw do chwili, kiedy będziesz go potrzebować. Alternatywnie, przygotuj 200 ml mocnej kawy.

10

Kiedy biszkopt już wystygnie, ostrożnie odetnij go od boków blaszki, pozbądź się papieru do pieczenia i przełóż ciasto na blat. Biszkopt przetnij mniej więcej w 2/3 wysokości, uzyskując w ten sposób dwa blaty: jeden nieco cieńszy, który trafi pod warstwę szyszkową, i drugi, grubszy, który posłuży za spód.

11

Grubszy blat przełóż na dno umytej blaszki. Jej dno ponownie wyłóż papierem do pieczenia, a boki papierem lub folią rantową. Na kakaowy biszkopt wylej około połowę przygotowanego wcześniej ponczu. Na nasączony biszkopt wyłóż około 200 g lekko kwaskowej konfitury i rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta.

12

Rozpuść 6 g żelatyny w proszku w 80 ml świeżo zagotowanej wody i odstaw do lekkiego przestudzenia.

13

Do osobnej, dużej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 125 g zimnego serka mascarpone, 30 g cukru pudru i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub podmienić część cukru na taki z wanilią. Sprawdź, czy w Twojej paście waniliowej nie ma pektyn, które przeszkodzą w ścięciu żelatyny. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na ¾, to znaczy do chwili, kiedy masa wyraźnie zgęstnieje i znacząco zwiększy swoją objętość, ale nie będzie jeszcze sztywna. Ubijanie najlepiej przerwać w momencie, kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźny ślad, ale sam krem nie będzie jeszcze zachowywał kształtu nadanego mu przez robota.

14

Do wystudzonej żelatyny dodaj dwie łyżeczki ubitej śmietanki i wymieszaj do całkowitego połączenia. Zahartowaną żelatynę wlej wąskim strumieniem do śmietanki, stale mieszając całość na średnio niskich obrotach miksera. W ten sposób równo rozprowadzisz ją w kremie i nie wytworzą się w nim nieprzyjemne grudki. Po dodaniu całego płynu krótko wymieszaj całość do chwili, kiedy zacznie powoli gęstnieć.

15

Tak przygotowany krem przełóż od razu na lekko schłodzony spód i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni. Tego kroku nie odkładaj dłużej, niż jest to potrzebne, bo krem może zacząć szybko tężeć, a wtedy będziesz mieć problem z jego rozprowadzeniem. Po rozprowadzeniu kremu przykryj go cieńszym blatem biszkoptowym i delikatnie dociśnij całość tak, żeby wszystkie warstwy się ze sobą skleiły. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na około 10 – 15 minut, aż krem zacznie tężeć.

16

Przygotuj warstwę szyszkową. W tradycyjnej wersji, do dużej miski przełóż 40 g ryżu preparowanego, a następnie dodaj do niego 200 g lekko podgrzanego kajmaku. Całość wymieszaj tak, żeby kajmak pokrył ryż. Jeśli tak jak ja wolisz, żeby Twoja warstwa szyszkowa była chrupiąca, podmień ryż preparowany na 200 g orzeszków ziemnych.

17

Solidnie nasącz resztą ponczu górną część biszkoptu. Rozprowadź warstwę szyszkową równą warstwą po powierzchni biszkoptu, a następnie odstaw ciasto na całą noc do lodówki, żeby wszystkie warstwy odpowiednio się zestaliły.

18

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki