Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto tortowe z kremem mascarpone, brzoskwiniami i biszkopcikami

Ciasto tortowe z kremem mascarpone, brzoskwiniami i biszkopcikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7972

Dodano:

Odsłon: 313

Biszkoptowe z dwoma kremami z mascarpone. Ciasto z brzoskwiniami, biszkopcikami i polewą czekoladową. Ciasto dosyć wysokie może zastąpić tort.

Składniki

  • BISZKOPT BUDYNIOWY CIEMNY:
  • -5 jajek -120 g. cukru -2 budynie czekoladowe tj.80 g.
  • -100 g. mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT BUDYNIOWY JASNY:
  • -5 jajek -120 g. cukru -2 budynie śmietankowe tj.80 g.
  • -100 g. mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO NASĄCZENIA I BRZOSKWINIE:
  • -410 g.dżemu brzoskwiniowego -1 puszka brzoskwiń w syropie
  • KREM Z MASCARPONE:
  • -300 ml.śmietanki 30 % -500 g.serka mascarpone
  • -300 ml.śmietanki 30 % -500 g.serka mascarpone
  • -20 g. żelatyny -ok.100 ml.wody
  • BISZKOPCIKI:
  • -ok.200 g. biszkopcików -1,5 szklanki mocnej kawy,posłodzonej
  • KREM KRÓWKOWY:
  • -200 ml.śmietanki 30 % -500 g.serka mascarpone
  • -200 g. jogurtu greckiego -400 g. masy krówkowej
  • -20 g. żelatyny -ok.100 ml.wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. mlecznej czekolady -100 g. gorzkiej czekolady
  • -ok.50 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła -1 łyżka oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto tortowe z kremem mascarpone, brzoskwiniami i biszkopcikami

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam.

  2. Jeden biszkopt włożyć do tej samej blaszki, co piekliśmy i wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.

  3. Biszkopt w blaszce posmarować dżemem.Brzoskwinie odsączyć, pokroić na cząstki i poukładać w blaszce na dżemie.

  4. krem z mascarpone-Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem,serkiem i jogurtem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i miksować ale nie za długo. Wylać do blaszki na brzoskwinie i rozsmarować.Śpieszyć się bo krem szybko tężeje.

  5. Biszkopciki chwilę maczać w zimnej kawie i układać na krem.

  6. krem krówkowy-Wykonać jak poprzedni i wyłożyć na biszkopciki i rozsmarować. Pamiętać że masa krówkowa powinna mieć temperaturę pokojową.Położyć drugi biszkopt, ale do góry nogami.

  7. polewa-Czekolady rozpuścić nad parą w śmietance z masłem i olejem,cały czas mieszając. Ostudzić do letniego i posmarować górę ciasta.Ciasto schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń