Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Wenus w wersji brzoskwiniowej tak nam zasmakowało, że zrobiłam w wersji truskawkowej. Wyszło równie pyszne, delikatne, tortowe.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem, jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
mus- Żelatynę rozpuścić z paroma łyżkami wody. Tu użyłam domowej posłodzonej frużeliny z truskawek, lecz rozdrobionej blenderem. Można użyć świeżych truskawek, też rozdrobnionych i do smaku posłodzonych. Do musu dodać wodę i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Poukładać herbatniki i ciasto schłodzić.
pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając. Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak zaczyna gęstnieć.
Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić. Posmarować biszkopt frużeliną.
posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.Ciasto przetrzymywać w lodówce.