Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowe .

Ciasto truskawkowe  .

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 77

Ciasto jest bardzo proste do wykonania, robi się go bardzo szybko a najważniejsze: to zawsze się udaje.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 budyń truskawkowy,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropli aromatu truskawkowego lub cytrynowego,
  • 4 łyżki oleju / ja dałem rzepakowy/
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto truskawkowe .

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier dobrze ubić trzepaczką sprężynową.
    Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
    Pod koniec wlać do ciasta olej i kilka kropli aromatu, delikatnie wymieszać.
    Foremkę do ciasta o wym. 12x24 cm, wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą lub mąką,
    Wyłożyć ciasto./ Ja do ciasta włożyłem jeszcze trochę truskawek mrożonych /.
    Piec w średnio nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka.
    Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń