Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto truskawkowe ze śmietanką"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 749
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1796
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 266
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 749
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1796
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Ciasto: masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Kolejno wbij do niej jajka. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaj mikserem.
Formę z kominem posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą i napełnij ciastem. Piecz około 40 minut w temp. 175 stopni. Wystudź, wyjmij z formy. Rozetnij na 3 placki.
Krem: truskawki oczyść, umyj. Połowę drobno pokrój, resztę potnij na ćwiartki i plasterki. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Kwaśną śmietanę, połowę kremówki, skórkę i sok z cytryny oraz zagęstniki ubij.
Spód wieńca posmaruj połową kremu, wyłóż połowę drobno pokrojonych truskawek. Przykryj drugim plackiem, wyłóż resztę kremu i posiekanych truskawek, połóż trzeci placek.
Pozostałą kremówkę ubij, posmaruj nią cały wieniec. Udekoruj resztą truskawek i ew. melisą.Źródło: Naj