Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto truskawkowo-budyniowe

Ciasto truskawkowo-budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4052

Dodano:

Odsłon: 6346

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem. Delicja, której trudno się oprzeć:)

Składniki

  • Na ciasto: 480 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (1 całe+ 2 żółtka)
  • szczypta soli
  • Na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe
  • 850 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Ponadto: ok. 500 g truskawek
  • około 2 łyżki tartej bułki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 150g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, posiekane masło i śmietanę. Szybko zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki, natomiast 1/4 ciasta zawiniętą w folię wkładamy do zamrażarki.

  2. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.

  3. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy spód blaszki i robimy widelcem dziurki. Ciasto podpiekamy przez 15 minut w piekarniku a następnie studzimy.

  4. W tym czasie gotujemy budyń. Ugotowany lekko studzimy (około 10 minut). Wystudzone ciasto obsypujemy bułką tartą, układamy truskawki jedna obok drugiej, na to wylewamy budyń. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na budyniu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut.
    Upieczone wyjmujemy i studzimy. Najlepsze jest następnego dnia.

    Może nie wygląda imponująco, za to jest przepyszne.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 czerwca 2014 na niedzielę odpustową jak znalazł, nie za dużo pracy, a efekt wyśmienity, znowu gości zaskoczę :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 13 czerwca 2014 Bardzo smakowite wykorzystanie budyniu w cieście - aż nęci aby wypróbować! ;) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 czerwca 2014 Cudne ciacho! mniam! Połączenie truskawek i budyniu - wyśmienite! :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń