Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam na moje imieniny. Goście byli zachwyceni.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2632
Składniki
Ze 175g mąki, 1 łyżeczki proszku, soli, 75g cukru, cukru waniliowego, 1-2 łyżek zimnej wody i 100g masła zagnieść szybko kruche ciasto. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno formy, tworząc niewysoki brzeg. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Masę marcepanową zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Razem z mlekiem i likierem podgrzać, cały czas mieszając. Ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
100g masła zmiksować ze skórką cytrynową, szczyptą soli i pozostałym cukrem. Dodać masę marcepanową. Dodać resztę mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na ciasto kruche. Piec ok. 30 minut. Ostudzić.
Migdały uprażyć na suchej patelni. Dżem podgrzać, przetrzeć przez sito, a następnie rozsmarować pędzielkiem na wierzchu i po bokach ciasta. Brzegi obsypać migdałami.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na plasterki. Ułożyć na wierzchu ciasta. Polewę przygotować z sokiem wg instrukcji na opakowaniu. Polać owoce, ew. posypać migdałami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego :)