Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ucierane z malinami, borówkami i kruszonką

Ciasto ucierane z malinami, borówkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 801

Dodano:

Odsłon: 1535

Pyszne ciasto w letnim klimacie. Zimą przygotowuję je z mrożonych owoców.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g malin
  • 200 g borówek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie, wciąż miksując, dodaję szczyptę soli i wbijam po jednym jajku.

  2. Obie mąki przesiewam do miski i łączę razem z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodaję za pomocą łyżki w czasie miksowania ciasta. Gotowe ciasto przelewam do wysmarowanej masłem formy. Na cieście układam owoce.

  3. Teraz zabieram się za kruszonkę. Do miski po cieście (nie usuwam resztek ciasta) wsypuję mąkę i cukier oraz pocięte masło. Całość szybo zagniatam, zbierając przy okazji resztki ciasta. Kruszonkę rozsypuję po powierzchni ciasta. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń