Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto warte grzechu. Ekspresowo znika z talerzy

Ciasto warte grzechu. Ekspresowo znika z talerzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2533

Dodano:

Odsłon: 118648

Co wolisz? Delikatny sernik czy mocno czekoladowe brownie? Teraz już nie musisz wybierać. Przygotuj to zachwycające sernikobrownie, a z pewnością nie pożałujesz. Jest przepyszne!

Składniki

  • Składniki na masę czekoladową:
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • Składniki na masę serową:
  • Pół kilograma mielonego twarogu
  • Szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • Dodatkowo:
  • orzechy włoskie do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto warte grzechu. Ekspresowo znika z talerzy

Przygotowanie

  1. Twaróg, cukier, jajka, budyń i cukier wanilinowy zmiksuj delikatnie w misce. Nie rób tego dokładnie. Wystarczy, że składniki się ze sobą połączą.

  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem.

  3. Jajka i cukier zmiksuj na bardzo puszystą masę i dodaj do niej czekoladę z masłem, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Dwie masy, jasną i ciemną, wylewaj naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. W zależności od wzoru, jaki chcesz uzyskać, możesz robić to niewielkimi porcjami (uzyskasz efekt zebry) lub rozprowadzić masę czekoladową, na niej masę serową, a na wierzchu, dodatkową, cienką warstwę masy czekoladowej (efekt na zdjęciu).

  5. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studź wolno przez otwarte drzwiczki piekarnika. Udekoruj wierzch ciasta orzechami włoskimi.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: sałatka z pora

Zobacz więcej

Polecane przepisy: strogonow

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń